Prijava
Košarica (0 izd.)

VAM LAHKO
POMAGAMO?

info@vitavitalis.si

031 848 111

Velikost besedila: Pomanjšaj pisavo Povečaj pisavo

 

Blog

Blog

SHRANJEVANJE  IN NEGA ZIMSKIH ČEVLJEV

 

Če želimo, da nam čevlji dobro in dolgo služijo, jim moramo redno vzdrževati. Umazane čevlje moramo redno čistiti in jih zaščititi pred zunanjimi vplivi. Ob prvih sončnih žarkih in višjih temperaturah zimsko obutev pospravimo v omaro ali na podstrešje. Pa s tem res poskrbimo za pravilno shranjevanje? Za optimalno vzdrževanje čevlje damo na kopito in tako zgladimo nastale gube, čevlji pa obdržijo svojo obliko in so hkrati v boljšem položaju za nego. Priporočljivo je, da čevlje pustimo, da se sami posušijo na naraven način, drugače nam je v veliko pomoč suha krpa ali krtača; izbira sredstva za čiščenje pa je odvisna od materiala iz katerega so izdelani. Med pripomočke za osnovno nego čevljev štejemo:  ščetko, kremo, gumice in impregnacijske spreje.

 

Gladko usnje ali napa
Prah in umazanijo odstranite z bombažno krpo.  V primeru, da so čevlji res močno umazani jih očistite s sredstvom za nego usnja ali običajnim milom za roke, izperite in pustite da se dobro posušijo.  (Najbolje je, da čevlje date na kopito in tako preprečite pojav neprijetnih gub ter omogočite čevlju, da ohrani obliko. )Nato nanesite kremo, ki kožo hrani,  ji daje fleksibilnost, se lepo vpije in skrbi, da koža »diha«. Za svetlejše barve usnja izberite nevtralno pasto, za temnejše pa temnejši odtenek.  Kremo vedno nanašajte z mehko čisto krpico s krožnimi gibi po celotni površini čevljev. Počakajte 10 minut, da se čevlji posušijo, nato jih skrtačite s krtačo iz naravnih ščetin.  V zimskem in deževnem obdobju pa uporabite še sprej za impregnacijo, ki ščiti pred umazanijo in vlago.

 

Usnje nubuk
Nubuk je vrsta usnja, ki nastane pri obdelavi vrhnjega sloja usnja s posebnim brušenjem v različnih smereh.  Z brušenjem je površina žametna in prijetna na dotik. Impregnacija je izredno pomembna pri nubuk usnju, zato čevlje impregnirajte takoj po nakupu, kasneje pa vsakih 14 dni, pozimi pa vsak teden. Vaše čevlje impregnirajte zvečer, da se čez noč lepo posušijo. Suhe čevlje očistite s ščetko za nubuk ali gumico, ki je primerna za odstranjevanje večjih nečistoč.  

 

Usnje velur
Velur je vrsta usnja, ki nastane pri obdelavi spodnjega sloja usnja s posebnim brušenjem in izravnavo.  Velur usnje ima daljše dlačice in je bolj grobo na otip. Za čiščenje uporabljajte gumice in ščetke za velur, da bi ohranili grob videz usnja.  Priporočamo uporabo spreja, za velur ki osveži barvo čevljev in jih ščiti pred vlago. Po uporabi spreja naj se čevlji sušijo vsaj 24 ur, predno jih znova obujete.

 

Lakasto usnje
Lakirane čevlje moramo še posebej dobro zaščititi, saj je nevarno, da lak razpoka.  Prah in umazanijo odstranite z bombažno krpo, nato nanesite posebno tekočino za lakirano obutev. Ko se tekočina vpije, s čisto in mehko krpo nežno podrgnite čevlje, da dobijo še lepši sijaj. Običajne kreme in ščetke v tem primeru ne uporabljajte, saj lahko poškodujete lakirano površino.

 

Vaši čevlji bodo pravilno in varno shranjeni v bombažni vrečki ali škatli za čevlje. Prepričajte se, da vaši čevlji ne bodo izpostavljeni preveliki vlažnosti, ki ni škoduje naravnemu usnju in lahko poškoduje vašo obutev.

 

No, kaj še čakate? Vzemite krpice, ščetke, gumice, kreme in spreje ter svojim čevljem podarite kraljevski tretma, ki si ga resnično zaslužijo, saj so garali celo zimo.
 

 

NAKUPOVANJE PRI NAS

Pogoji poslovanja

Garancija kakovosti

Varno nakupovanje

Pohvale in pritožbe

O NAS

Kdo smo

Kontakt

Zaposlitev

Osnovni podatki